Oud-IJmuiden in beeld

Als je er woont, weet je dat Oud-IJmuiden een bijzondere plek is. Vlakbij zee, middenin de reuring van de haven - de zeelucht, de visafslag en sinds zo’n 15 jaar de ‘metamorfose’ van de buurt. Van een vervallen wijk naar een mooie en levendige buurt. Waar het heerlijk wonen (en spelen) is. Mocht je dat nou allemaal nog niet weten, lees en kijk dan verder, want we maakten 2 mooie fotoreportages van een vernieuwd Oud-IJmuiden. Dit is deel 1, deel 2 volgt in een later nieuwsbericht. 

image alt

Gesloopt door de Duitsers

Veel van wat Oud-IJmuiden ooit was, was na de oorlog verdwenen. Gesloopt door de Duitsers of kapot gebombardeerd door de geallieerden. De wijk moest (net als bijv. het oude Zandvoort) plaatsmaken voor de Atlantikwall, een verdedigingslinie die een geallieerde invasie moest voorkomen.

Na de oorlog raakte de wijk in ernstig in verval. Hier wilde eigenlijk niemand wonen, en wat er aan woningen stond was ernstig vervallen. Zo’n 20 jaar geleden werden plannen gemaakt om de buurt in z’n oude glorie te herstellen. Inmiddels is er heel veel gebouwd en is ‘Oud-IJmuiden ‘herrezen’.

Panoramafoto hierboven of hiernaast: Oud-IJmuiden kort na de oorlog in 1945. Veel woningen waren toen al gesloopt. Linksonder: de Prinshendrikstraat. Bron: Noord-Hollands archief. 

Ontdek deze bijzondere plek

Maar de vernieuwing van Oud-IJmuiden is nog zeker niet voltooid. Op dit moment wordt gebouwd aan DOK 12 en is de verkoop van de 93 appartementen van DOK 1 en de vier woningen van DOK 11 in voorbereiding. 

Mocht je geïnteresseerd zijn om op deze bijzondere plek te wonen, dan raden we je aan om eens te komen kijken, te ervaren en te ontdekken hoe bijzonder deze plek is. En als voorbereiding kijk dan eerst onze wonderschone fotoreportage van de buurt. Omdat we zoveel mooie foto's hebben, hebben we in een van de volgende nieuwsberichten een 2e fotoreportage met nog meer mooie beelden van de 'herrezen' buurt. 

  De woningen van DOK 1 en DOK 11
  Meer over Oud-IJmuiden