Kom eens langs in Oud-IJmuiden!

In Oud-IJmuiden woon je aan de kust. Om de hoek bij de sluizen van IJmuiden. Met een eersterangs uitzicht op het scheepverkeer van en naar Amsterdam en de Noordzee. Middenin een echte haven en op een historische plek! Nog nooit geweest? Kom eens langs en ontdek via de speciale wandelroute deze bijzondere plek.

Dat de wijk Oud-IJmuiden een bijzondere plek is, dat weten wij al heel lang. We kunnen er eindeloos alles over schrijven en laten zien. Maar niets kan natuurlijk op tegen een wandeling door de buurt. Dan pas ervaar je de couleur locale – je ruikt de zeelucht, hoort de havengeluiden en ervaart de sfeer van deze gezellige buurt aan de haven.

image alt

Toeristische attractie

Dat is zeker niet altijd zo geweest, die gezelligheid. Lange tijd was Oud-IJmuiden zelfs een vervallen buurt met een combinatie van vage bedrijfspanden en vervallen woningen. En was het totaal niet meer de bruisende en gezellige buurt die het was voor de Tweede Wereldoorlog, toen de haven zwaar werd gebombardeerd.

Oud-IJmuiden was een visserswijk, met cafés, winkels, een bioscoop en een hotel. Het was zelfs een toeristische attractie met een eigen treinstation. Vanuit Amsterdam reed je met de stoomtrein naar de haven en de sluizen voor een wandeling. Wilde je overnachten, dan deed je dat in hotel Willem Barendz of hotel Augusta, vlakbij het station. Veel is helaas verloren gegaan, maar veel ook niet. Zoals hotel Augusta.

Foto rechts of hierboven: Feest in de Kanaalstraat (1925). Foto helemaal boven: Ansichtkaart met beeld van de vissershaven van IJmuiden rond 1905 (toen het nog niet oud was). Bron: Historisch archief provincie Noord-Holland.

image alt

Speciale wandelroute

Geïnteresseerd in een bijzonder appartement in DOK 01 of in een woning DOK 11? Middenin het hart van een oude vissershaven en met een mooi maritiem uitzicht? En nog nooit op deze plek geweest? Kom dan eens langs en volg de speciale wandelroute door de vernieuwde buurt. Langs speciale informatieborden met veel info over de buurt. 

De borden laten aan de hand van tekst en beeld zien hoe mooi het het ooit was, en hoe mooi het de afgelopen jaren (weer) is geworden. Onderweg drink je dan een drankje in het bijzondere hotel Augusta. Of eet je op een mooie Pinksterdag een visje op de vernieuwde visserskade. 

Wil je je liever door een echte (Oud-)IJmuidenaar (op afspraak) laten rondleiden door misschien we je nieuwe buurt? Ook dat is mogelijk. Of toch liever een gids via een app? Zelfs dat is mogelijk. Installeer dan de fiets- en wandelroute-app RoutAbel (Apple en Android) en zoek op de route 'Tussen kade en kanaal'.  

Wandelroute Oud-IJmuiden
  Meer nieuws
  De woningen in Oud-IJmuiden