De 'Kop van IJmuiden'

Het nieuwbouwplan Oud-IJmuiden ligt op de 'Kop van IJmuiden', een bijzondere plek met een mooi maritiem verleden. Het ligt vlak aan zee, midden in de haven en aan het Noordzeekanaal, de zeesluizen en de vissershaven. En valt onder de gemeente Velsen. De 1e delen van het oude bedrijventerrein in het stoere en trotse Oud IJmuiden zijn al getransformeerd naar een moderne woonwerkomgeving. De projecten DOK 1, DOK 11 en later DOK 5 zijn een van de laatste onderdelen van de metamorfose van Oud-IJmuiden. 

image alt

Stoer maritiem verleden

In Oud-IJmuiden voel je de 24/7 bedrijvigheid van de haven en het stoere maritieme verleden van deze plek. De wijk is ontstaan tijdens en na het graven van het Noordzeekanaal en de sluizen aan het einde van de 19e eeuw. De arbeiders zijn gebleven en de wijk groeide uit tot een visserswijk, direct na de aangelegde vissershaven rond de eeuwwisseling. Inmiddels is IJmuiden al lange tijd de grootste vissershaven van Nederland.

Kort na de aanleg van de sluizen en de vissershaven kreeg Oud-IJmuiden een treinverbinding. Voor dagjesmensen en het vervoer van de verse vis naar de grote steden en verder, naar Duisland. In 1983 werd de IJmondlijn voor passagiersvervoer gesloten. 


Foto rechts of boven: Ansichtkaart oa. Hotel Augusta, vlakbij het oude station en nog steeds een hotel. Luchtfoto beneden: Oud-IJmuiden eind jaren '20. Bron: Noord-Hollands Archief.

image alt

Grootste vissershaven van Nederland

IJmuiden is bekend om haar enorme sluizencomplex, de Hoogovens van Tata Steel, de pieren en verschillende havens. Zo bestaat de haven van IJmuiden uit verschillende havens: de Haringhaven, de IJmondhaven en de moderne jachthaven Seaport Marina IJmuiden.

In Oud-IJmuiden vind je ook de grootste vissershaven van Nederland en de terminal van de Amsterdam-Newcastle ferry. En natuurlijk is het hier een komen en gaan van allerlei soorten zeeschepen op weg van en naar de Amsterdamse haven. Hier op 'de kop van Oud-IJmuiden' woon je in waar Walhalla als je van maritieme reuring houdt. 

image alt

Levendige buurt met historie

Voor de 2e Wereldoorlog - in de 1e helft van de vorige eeuw, ontwikkelde deze wijk zich tot een levendige buurt, met het Willemsplein als (uitgaans)centrum. Met diverse winkels, de IJmuider courant, hotels, cafés, een bioscoop en elk jaar de kermis. En een paar straten verder een spoorwegstation, en natuurlijk de zee- en vissershaven incl. de visoverslag.


Foto rechts of boven: Ansichtkaart van Het Willemsplein in 1936. Bron: Noord-Hollands Archief. 

Hoe kan je Oud IJmuiden het beste bereiken? Bereikbaarheid
Wat biedt Oud IJmuiden Voorzieningen