De 'Kop van IJmuiden'

Het nieuwbouwplan Oud-IJmuiden ligt op de 'Kop van IJmuiden', een bijzondere plek met een mooi maritiem verleden. Het ligt vlak aan zee, midden in de haven en aan het Noordzeekanaal, de zeesluizen en de vissershaven. En valt onder de gemeente Velsen. De 1e delen van het oude bedrijventerrein in het stoere en trotse Oud IJmuiden zijn al getransformeerd naar een moderne woonwerkomgeving. 

image alt

Stoer maritiem verleden

In Oud-IJmuiden voel je de 24/7 bedrijvigheid van de haven en het stoere maritieme verleden van deze plek. De wijk is ontstaan tijdens en na het graven van het Noordzeekanaal en de sluizen aan het einde van de 19e eeuw. De arbeiders zijn gebleven en de wijk groeide uit tot een visserswijk, direct na de aangelegde vissershaven rond de eeuwwisseling. Inmiddels is IJmuiden al lange tijd de grootste vissershaven van Nederland.

Kort na de aanleg van de sluizen en de vissershaven kreeg Oud-IJmuiden een treinverbinding. Voor dagjesmensen en het vervoer van de verse vis naar de grote steden en verder, naar Duisland. In 1983 werd de IJmondlijn voor passagiersvervoer gesloten. 


Foto rechts of boven: Ansichtkaart oa. Hotel Augusta, vlakbij het oude station en nog steeds een hotel. Bron: Noord-Hollands Archief.

Content benodigd om de pagina te publiceren.

Trotse kustplaats

IJmuiden is bekend om haar enorme sluizencomplex, Tata Steel, de pieren en verschillende havens. IJmuiden beschikt over maar liefst 4 verschillende havens: de oude vissershaven, de Haringhaven, de IJmondhaven en de moderne jachthaven Seaport Marina IJmuiden. In de oude vissershaven, op loopafstand van Oud IJmuiden, vind je de bedrijvigheid van de haven en van de cruiseterminal. Hier is het een komen en gaan van zeeschepen op weg van en naar Amsterdam.

Hoe kan je Oud IJmuiden het beste bereiken? Bereikbaarheid
Wat biedt Oud IJmuiden Voorzieningen